De unde venim?

Ce este haosul? E locul de unde venim.
 
Molecula de ADN are o forma regulata, perfecta. Suntem tentati sa credem ca o asemenea forma ar fi putut fi creata numai de om, pentru ca ne consideram singurele entitati capabile sa creeze forme/figuri perfecte. Insa singurul responsabil de aparitia moleculei de ADN si implicit a vietii pe Pamant este haosul.
Dar daca afirmam ca molecula de ADN e un aranjament perfect, iar haosul este o dezordine absoluta realizam o contradictie: cum poate ceva dezordonat sa dea nastere unui lucru perfect ordonat?
In haos orice lucru, oricat de neinsemnat ar parea, poate avea un impact urias asupra existentei, asa cum e si cazul moleculei de ADN. Doar e un lucru minuscul, pe care abia il putem vedea cu ajutorul tehnologiei create de noi (asta daca putem). Ni se pare absurd sa credem ca un lucru care pare asa neinsemnat a avut un impact urias asupra unui lucru asa mare precum Universul.
A durat cateva miliarde de ani pentru ca elementele si conditiile necesare aparitiei primei astfel de molecule sa fie adunate intr-un singur loc, dar s-a intamplat! Asta a fost abia punctul de plecare.
Toate evenimentele care au avut/au/vor avea loc sunt de domeniul haosului.
Predictia vremii e o incercare de a gasi haosului o solutie, de a gasi ordinea in dezordine. Multi au incercat sa gaseasca un sistem matematic care sa-i ajute sa determine ce se va intampla in viitor si au si reusit, chiar daca pentru perioade scurte de timp si pentru un domeniu asa restrans precum prognozele meteo.
Haosul seamana cu o ecuatie de gradul al II-lea cu mai multe solutii: ai o variabila pe care o o poti modifica intr-un interval fara sa alterezi veridicitatea ecuatiei. dar, ecuatia de gradul al II-lea are o singura variabila, pe cand Universul cuprinde o infinitate de astfel de variabile. Numai daca bate vantul nu stim daca va ploua sau nu. Trebuie sa stim presiunea atmosferica, nebulozitatea si alte chestii de genu’ asta.
Descoperind cat mai multe variabile si gasind relatii matematice care sa le lege intre ele putem stii ce se va intampla maine, peste un an, peste 1000 de ani.
Dar totusi, dincolo de matematica e mintea umana… Pe asta cine o descifreaza?
 
"Marea carte a naturii este scrisa in limba matematicii." – Galileo Galilei
 
Stiati ca singurul unghi perfect de 120 este creat de albine si alcatuieste forma fagurelui?  

  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: