Filosofia ieri si azi

Pentru ca existenta mea prezinta o intreaga filosofie si intelectul meu sufera de o sete cronica de cunoastere si gandire, am decis sa profit de usurinta cu care pot accesa informatiile si sa studiez ceea ce au contemplat cei mai in varsta decat mine.

Navigand pe Internet in cautarea unor informatii despre Emil Cioran, am descoperit un citat despre dragoste care m-a dus cu gandul la un filosof contemporan de sex feminin: Simona Sensual. Am decis sa pun una langa alta cele 2 idei despre dragoste pentru a putea face o comparatie.
 
Simona Sensual: Emil Cioran:
     Dragostea pentru mine este un ceva sacru, este
singurul mod de a te detaşa de teluric şi să poţi să tinzi spre
spiritual. Îmi dă putere să muncesc, îmi dă aripi să zbor, îmi dă
încredere în propriile forţe, simt că trăiesc.
      E o mare diferenţă (n.r.: intre dragoste si sex), dragostea te face să pluteşti, sexul te face atlet.  
     Iubirea este o formă de comuniune şi de intimitate.

     Dragostea este sfinţenie plus sexualitate.

 

Simona se straduieste sa coaca o definitie memorabila a iubirii folosind cuvinte rupte din dictionarul de termeni stiintifici si o exprimare puerila. Din ceea ce spune, pare sa fie adepta iubirii platonice, dar corpul ei bine lucrat ne demonstreaza, de fapt, ca se incadreaza mai bine in categoria "sexul te face atlet". Atunci cand spune ca "e o mare diferenta", de fapt, ea nu face nici o diferentiere folosind cuvantul "dragoste" ca un sinonim pentru "sex" spunand ca "te face sa plutesti" facand aluzie la parasute. Tot la parasute se gandeste si cand spune ca zboara si ca se detaseaza de teluric. Bineinteles foloseste termenul de "dragoste" tot cu intelesul de "sex" si cand afirma ca ii da putere de munca, intrucat munca ei inseamna "dragoste".
Trecand de cealalta parte, remarcam o simplitate mai mult decat comprehensibila pe care ar putea-o descifra orice adolescent indragostit. Emil Cioran nu se da dupa perdea demonstrand ipocrizie ci spune lucrurilor pe nume ingloband in termenul "dragoste" atat notiunea de sentiment cat si notiunea de contact fizic. De asemenea mesajul pe care filosoful il transmite devine mai inteligibil prin tenta de limbaj matematic folosita, pentru ca "Marea carte a naturii este scrisa in limba matematicii.", iar dragostea, nu-i asa, este un sentiment natural.
 
Ceea ce vroiam sa evidentiez de fapt prin acest articol este ca prea mult suntem bombardati cu idei si conceptii ale unor personaje care nu au ce cauta in viata publica romaneasca deoarece unii chiar iau ca pe lege ceea ce spun sau fac acesti Schopenhauer si Kant ai acestor vremuri. Avem nevoie sa cunoastem valori de baza pentru a putea cladi o societate stabila si nu de baloane cu forma de caramizi.
 
Reclame

Un răspuns

  1. Jesus…. ce cauat <b>aia</b> langa Cioran?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: